2022-05-25

Пелети.com

0893 259 263 | 0893 259 263

Предимства и недостатъци

предимства и недостатъци

Предимства и недостатъци

Отоплението свързано с пелетните котли е превъзходно и много готино. Това се дължи на увеличаването на цените на електроенергията, дизеловото гориво. И в същото време намаляването на цената на пелетните печки и разширяването на гамата от продукти. Отоплението с пелети стана по-достъпно, и търсенето се е увеличило значително много. Нека да разберем какви са характеристиките, предимства и недостатъци за използването им. Да започнем със срока. Тази дума се нарича дървесни пелети. Всъщност това са само отпадъци от дърво преработвателната промишленост, които се пресоват под формата на гранули. Те се произвеждат без използване на химически добавки, което прави тези продукти екологично чисти. Какво е тяхното предимство ? Характеристиката се състои от топлина, която се отделя повече от няколко други горива при изгаряне. По-конкретно, при изгарянето на 1 тон от тези материали е налице същото количество енергия. Както при общото изгаряне от 1,6 тона дървесина, 480 кб. природен газ, или 500 литра дизелово гориво.

Характеристика предимства и недостатъци с отопление на пелети

Поради това отоплението с пелети може да се конкурира с други видове топлина, особено с отоплението на дърва. Тази цена не е склонна към такива подобрения, като разходите за газ или нафта. Всичко това води от увеличаване на броя на частните и обществените сгради, които използват отопление. Повечето сгради и жилища се отопляват с комбинирани устройства, които работят със всякакво гориво. Котлите с нагревател имат възможност в случай на авария, временно да използват дърва за огрев или еко брикети. За целта трябва да инсталирате комбинирано устройство което ще може да изгаря пелети, дърва и еко брикети. Първата характеристика е техният малък обем и горивната им камера. Това се дължи на факта, че по-голямата част от работните процеси протичат в секцията за конвекция на блока. Втората особеност – това е наличието на специална горелка, която има по-висока производителност в сравнение с техните колеги в други видове котли на твърдо гориво.

Какво включва автоматичното нагряване на пелетите

Предимства и недостатъци. Животът, който изисква обучение, може да достигне още двадесет години по отношение на висококачествено оборудване. Това е тяхната трета характеристика. Четвъртата характеристика – високото ниво на автоматизация. Автоматичното нагряване на пелетите включва не само предварително определеното ниво на температурата, но и автономното захранване с пелети. Поради това устройството може да работи без човешка намеса. Наличието на пелети в бункера осигурява оперативна работа за няколко дни. Ако имате склад за пелети близо до къщата или специално проектирани изолирана стая в сградата, котелът ще бъде в състояние да работи самостоятелно по време на отоплителния сезон. Котли с мощност от 15 kW до 100 kW се инсталират в частни домове. Ако отоплението на сградата изисква по-малко от 15 kW, би било полезно да се постави пелетна камина.

Предимства и недостатъци при използването на пелети

Най-лесният начин да се определи способността, която ще изисква лично домашно отопление с пелети се измерва като 1kW до 10kv.m площ на къщата. Съвет! Горният метод е доста груб и приблизителен. Той отчита загубите на топлина за дома. Следователно, като се изчисли необходимата мощност на котела, е необходимо да се добавят поне още 15%. В противен случай оборудването може да няма достатъчно мощност. Използването на пелети във дома има много предимства. Това са: Котлите не изискват специална поддръжка. Почистването на пепел може да се извърши 1-2 пъти месечно. Голяма част от модерните котели имат функция за автоматично почистване. Много котли имат допълнителна схема за гореща вода. Няма опасност от експлозия и пожар. Лесно съхранение и транспорт на пелетите. Единственото изискване е да се поставят в сухи и проветриви помещения, където няма влага. Няма неприятна миризма по време на работа.

Пелетни котли – предимства и недостатъци

Доста висока цена за котлите. Въпреки че през последните години тя значително намаля, все още е значително по-висока от сумата на разходите за много други видове котли, като газ, електричество и други. Цената на пелетните горелки, е вече по-висока от горивата които се използват за отопление. Закупуването и доставката на дървесни пелети, както и поддръжката на устройството могат да причинят някои трудности. Съвет! Възможността за горелка за пелети е необходима преди инсталирането, за да се изяснят въпроси, свързани с горивото и поддръжката. В края на краищата, ако доставчиците на пелетната горелка са от друг град, то ще е много трудно за подръжка на горелката, особенно ако възникне авария по време на работа. Много пелетни горелки не са проектирани за всякакваи котли. Лошото качество може да доведе до преждевременно увреждане на оборудването. Остарелите пелетни горелки изискват често почистване 4 – 5 пъти седмично.

Пелети за отопление – предимства и недостатъци

Сега, вече знаете много за пелетни котли и за дървесните пелети като цяло. Ако сте преценили плюсовете и минусите и сте решили да направите своя избор за този тип отопление, ние може само да ви подкрепим. Всяка година използването на пелетни горелки и котли се увеличава значително много. Ако искате да проучите по-подробно този проблем, препоръчваме ви да гледате съответния видеоклип, който е публикуван в нашия уебсайт. Производство на дървесни пелети. Това са малки цилиндрични зърна, които се използват за изгаряне в специални котли. В Европа този вид гориво се използва дълго и успешно. Те допринасят чистота в екологията и възможност за автоматизиране на процеса за отопление. Пелетите се съхраняват в сухи места и в специални резервоари. Те се изтеглят автоматично към котела. Диаметърът на пелетите които се използват за битови котли, са 6 – 8 мм, промишлените котли изгарят най-големия размер на пелетите. Дължината обикновено може да достигне от 5 до 70 мм.

Как се произвеждат дървесни пелети

Предимства и недостатъци. За производството на пелети се използва евтина дървесина, която остава от производството на различни мебели. Това са, талаш, стърготини или изрезки. Тези отпадъци се сортират, почистват от примеси и така нататък. След отстраняване на чуждите тела се изпращат към дробилка, която ги смила до 4 мм. Това е необходимост за сушене на суровината в сушилнята. Полученият чипс се суши в специална фуния при съдържание на влага (8-12%). След това чипса се изпраща към машината за дробене. Дробилката ги прави на малки парченца, които след като изсъхнат до влажност (10%), се изпращат в пресата. Тук парченцата дървесина се превръща вече в пелети под въздействието на натиск от високо температурната преса. В това състояние те преминават през матрицата, в която има нарязани кръгли отвори. Дизайнът от типа гранулатор, прилича на обикновена машина за смилане, материалът се пресова през отворите и се получават пелети. Охлаждащата колона ги охлажда. Това доказва, че крайният продукт са истинските пелети.

На колко вида се разделят дървесните пелети

Пелетите се разделят на няколко вида. Предимства и недостатъци. Това са индустриални пелети, които имат сиво-кафяв цвят, процентът на съдържанието на пепел е над 0,7 %. Това се дължи на факта, че дървесината от която са произведени, не е пречистена напълно. Това означава, че голям брой от дърветата съдържа кора, което дава по-висок процент на съдържание на пепел. Имайте предвид, че използването на индустриални пелети за битови котли, може да причини щети на горелката и да образува високо съдържание на пепел. Но това може да струва с 50% по-малко от цената на нормалните пелетите за отопление. Ако вашият котел изгаря тези гранули, възможно е да го използвате, но трябва да го почиствате по-често. Естествено вътрешните стени на котела няма да бъдат напълно бели и няма да има пълно изгаряне на дървесните пелети. Стените на котела ще бъдат черни, защото няма да има пълно изгаряне. И котела ще се чисти много по често, отколкото с нормалните пелети.

Предимства и недостатъци на видовете пелети

Всяка суровина, която съдържа лигнин, е подходяща за производството на пелети. Най-често се използват иглолистните дървета, макар че са от твърда дървесина. Популярността на иглолистните дървета се дължи на факта, че обработката на твърдата дървесина изисква по-сложно и скъпо оборудване. Каква е разликата между брезата и иглолистните дървета ? Пелетите от бреза дават значително по-висока топлина при изгаряне от иглолистните дървета, но разликата е много малка. Брезата не съдържа смоли, както при черния бор и затова се нуждае от почистване. Агро пелетите се произвеждат от слама. Въпреки че топлината на пелетите е по-малка от тази на дървото, затова и те са много по евтини. Слънчогледовите пелети се произвеждат от слънчоглед. Слънчогледовите пелети са много по-евтини спрямо дървесните пелети. Те предават много повече топлина, но за сметка на това те отделят много повече пепел.

Видове пелети и тяхната ефективност

Пелетите от тор – безплодно, икономично и екологично гориво. Но те се използват главно в промишлеността поради високото си съдържание на пепел. За да използвате пелети като ефективно гориво, трябва да си купите специален бойлер. Пелетните котли работят в автоматизиран режим. Гранулите се съхраняват в специални контейнери, които са наречени силоз за зареждане на пелети. Ако искате да си купите тъмни вместо бели пелети, съветваме ви да не купувате веднага голямо количество. Не всички горелки може да ги изгарят нормално. Затова си купете 5- 6 чувала за да ги пробвате, ако се окажат добри тогава може да си купите големи количества. Ако котелът работи правилно, можете да си купите по-голямо количество. По същия начин се процедира с агро пелетите, първо тествайте малки количества в котела. Но освен пепелта може да се окаже и друг проблем. Тези пелети не търпят транспортиране, така че ако ги транспортирате, те ще отделят много отпадъци.

Отоплителната система – Предимства и недостатъци

Отоплителната система във всяка къща трябва да бъде добре проектирана и точно изчислена. Отоплителна система – един от най-важните компоненти на механичната подкрепа на домашния уют. Въпросът е, че структурата на стените и подовете, не са в състояние да издържат на много високи температури. Голямо решение е да се използва пелетен котел. Пелети – пресовани в отпадъчни агрегати на дървообработващата и селскостопанската промишленост. Тъй като гранулите се произвеждат без химически добавки, този продукт е хипоалергенен и екологичен. Пелетно отопление – сравнително ново явление в нашата страна. Поради факта, че цените на дизела и електроенергията са се увеличили драстично, населението е започнало да търси алтернативни и рентабилни източници на отопление. Предвид нарасналото търсене на алтернативни горива, се произвеждат все повече и повече нови видове пелети. В зависимост от суровината гранулите се разделят на 3 вида.

Разновидности на дървесните пелети

Предимства и недостатъци. Във зависимост от степента на почистване, гранулите се предлагат в три разновидности. Пелети от дървени стърготини. Суровини, използвани в иглолистната и твърда дървесина. Те имат много ниско съдържание на пепел – по-малко от 0,5%. Това означава, че котелът трябва да се почиства само веднъж месечно. Топлината в котела достига до 17,2 MJ / kg. Гранулите за дома са бели. Този резултат се постига чрез обелване на дървения материал, който се извършва преди раздробяване и гранулиране. Това също означава по-висока ефективност на горивото. Промишлените пелети са малко по-леки от агропелета. Те са направени предимно от дървета без кора. Топлопредаването в тази категория е 17,2 MJ / kg, съдържанието на пепел е 0,7%. Честотата на почистване на повърхностите на котела, използвайки такива пелети, зависи от това колко високо е нейното съдържание на пепел. Всяко изгаряне на горивото създава топлина.

Процес на горене

Този процес се извършва постепенно и е разделен на четири фази: изпарението на водата, газифициране и изгаряне на пиролизната газ и изгаряне на въглища. Тези процеси преминават през най-големия топлинен трансфер в горивната камера, за да се осигури достатъчно кислород.Колко често трябва да зареждате пелети в котела или в пещта? Една препоръка от наша страна ще ви бъде полезна, всичко зависи от вашето оборудване – и обема на силоза за пелети. Има няколко вида складове: някои от тях могат да зареждат горивото няколко пъти в годината, а понякога и на няколко дни. Количеството консумирано гориво също зависи от пространството на къщата. Каква е цената на пелетния котел или горелката, необходими за отопление? Консумацията зависи от дизайна на отоплителната система, както и пространствената изолация. За всеки 100 м2 жилище на година до около 2000 м3 или газ или 4.3 тона пелети. Колко чувала пелети трябва да поставите в котела за пелети?

От какво зависи цената на пелетите

Има два вида избор на мощност: прецизен и примитивен. Пълно натоварване на котела с пелети – може да продължи 4-5 дни! При избирането на гранулите, трябва да се ръководите от следните характеристики: Миризма – знак за добро качество – сладък, лек мирис на лепило. Зърната не трябва да миришат на смърч. Качествени пелети в чували. Цената на пелетите зависи от вида и обема, който ще поръчате. Някои продавачи продават пелети на едро, но има търговци на дребно, продаващи горивни пелети в чували. Струва си да се отбележи, че тази година се наблюдава рязко увеличение на цените на дървесните пелети. По този начин висококачествените пелети от иглолистна дървесина, днес струват около 400 лева на тон, а слънчогледовите пелети са около 200 лева на тон. През зимния период, цената на пелетите в България достига до величествените 600 лева на тон. Това зависи от недостига на пелети за вътрешния пазар, защото повечето производетели ги изнасят за Гърция.

Отделяне на неприятна миризма

Енергийна независимост. Ако искате пълна автономия за домашния ви уют, пелети – това ви е нужно. Живеем в период на масова глобализация, където сме под контрола на големи обществени артерии, включително газ и електричество. Екологични. Пелети – Екологично чисти горива. За разлика от въглищата, изгарянето се отделя като въглероден диоксид, тъй като то е погълнато от дървото по време на неговия растеж. Без миризми. Известно е, че котелът, въглищата или маслото излъчват неприятна миризма и отделят плътен дим. Пелетите по време на горенето не излъчват никаква миризма и поради високата ефективност котлите или пещите имат почти безцветен дим. Голяма топлина. Индикаторът се загрява 2,5 пъти повече от дървесината. Пелетните котли имат 94% ефективност. Лесна поддръжка на системата. Пелетните котли не изискват почти никаква поддръжка: достатъчно е да напълните гранули веднъж седмично и редовно да почиствате котела.

Почистване и изхвърляне на пепел

Собственикът на котела се освобождава от ежедневно почистване и изхвърляне на пепел. Лесни за съхранение гранули. Те не заемат много място и не излъчват миризми. Това също изключва възможността за самозапалване. Складът ви не разполага непременно с отделно помещение. Процесът на изгаряне е напълно автоматизиран. Днешните собственици на недвижими имоти все повече отказват да използват пещта или отоплението в камината. Автоматичното отопление има значително предимство: заредете пелети, задайте желаната температура и цялата къща ще е равномерно топла. Лесно за носене. Това време е също толкова важно, колкото и условията за съхранение. Не винаги е възможно да поръчате камион, а продавачите не винаги имат пелети. Можете да закупите от магазин, няколко торби с пелети, да ги поставите в багажника на автомобила и лесно да ги разтоварите в къщата. Но всяко нещо си има начало и край. Пелетите бързо ще свършат.

Пелетни камини – предимства и недостатъци

При избора на отоплително оборудване трябва да се има предвид площта на подовия панел, нивото на изолация и качеството на материалите, от които е построена къщата. Камини. Идеален за отопление на малки пространства – стая или малка едноетажна къща. Такова устройство има малък капацитет – 6-15 kW. Пелетни камини имат много предимства. Високо в сравнение с конвенционалната ефективност на камините, компактни и с хубав дизайн, трайност, липса на неприятни миризми, автоматизирана горивната система, простота на работа, икономия на електрическа енергия. Друго абсолютно предимство е, не изсъхва въздуха в пространството. Това е благодарение на факта, че кръга на горещия въздух е отделен от дима на изходните изгорели газове. Вторият тип – пелетни котли. Дебелината им е в диапазона от 15 до 100 kW. Те се използват само за отопление, но и за топла вода в къщата. Тези котли трябва да бъдат поставени в отделна специална стая, за предпочитане на приземния етаж.

Кое видове котли са най-икономични

Изчисленията показват, че пелетните котли са най-икономични. Тези устройства се разделят на три вида. Котли от ротационен тип. Такива устройства са предназначени за определен модел на топлообменника и котела. Горелката е монтирана на крайната стена на котела. Горелките за пелети имат следните характеристики. Специални горелки, което повишава ефективността на системата (1-95%), горивната камера има малък обем, тъй като голяма част от процеса се извършва в секция за топлоотвеждане на котела. Високото ниво на автоматизация може да сведе до минимум човешкото участие. Доставката на гориво се осигурява от самостоятелна система и запазване на предварително определена температура. Дълъг живот, при правилна употреба може да достигнете до двадесет или повече години. Ако вече имате фурна и камина, въглища, дърва или брикети, но искате да се обърнете към по-икономично и екологосъобразно гориво. Време е да свържете системата за горене на пелети.

Сайта е изработен от Seo-visia.com